West Annandale Street

2010 / Bellevue Edinburgh

  1. Dining meeting table in the centre of the plan
  2. View back to entry from the kitchen
  3. Bridge shopfront and entry
  4. Staircase and void
  5. New roof and shopfront
  6. Office
  7. Basement stair
  8. Light study showing transformation
  9. Existing plans
  10. Proposed plans
  11. dining
  12. stair
  13. kitchen
  14. living room

A house and office for Tim Bayman Architecture

The property comprises a ground floor and basement with one additional ground floor room falling within the curtilage of an adjacent tennement block. Originally a shop and built at the same time as its neighbouring victorian era tennement, the property was converted to residential use in 1984.

The proposed alterations focus on two main aspects: Changing the front portion of the roof to a pitched standing seam roof, allowing light into the basement and a mezzanine floor over the resulting lightwell. And the replacement of the 1980s residential infill to the front facade with a modern composition more reminiscent of the buildings previous comercial use. Etched glass will be used to maintain privacy at street level. In addition to these main chages we are also proposing a new rooflight centrally located in the plan & a woodburning stove.

The building was completed in 2011.

Photos by David Morris ©